Fortăreața digitală – o carte cu suspans și cu o iubire „fără ceară”

Dacă vara mă eliberează, toamna mă închide în mine. De cele mai multe ori, toamna aleg să intru în casă, să-mi pun o carte în brațe, o melodie liniștită pe fundal și să las timpul să curgă. Mă trezesc după ceva timp, când deja am terminat câteva zeci de pagini, și reflectez.

Astăzi, într-o zi nesigură – căci nici Soare nu-i, nici nu plouă – de toamnă, am terminat de citit „Fortăreața digitală”, o carte scrisă cu multă atenție de Dan Brown. Trei cuvinte am despre ea: suspans, mister și emoții. Pe scurt, este vorba despre un sediu (NSA) în care sunt decodificate mesajele secrete, criptate și unde sunt spionate toate conturile din lume de cele mai bune minți criptografice. Toate acestea sunt conduse de comandantul Strathmore și de șeful Diviziei de Criptografie, Susan Fletcher. Monotonia dispare, atunci când, pe Internet, apare un nou sistem de codificare, cel mai bun, care amenință existența sediului și celui mai bun echipament individual de calcul electronic din lume – TRANSLTR, aflar în sediul NSA. David Becker, prietenul lui Susan și profesor de limbi străine, este trimis în Spania de către Strathmore, fără ca Susan să știe, să caute un cod care va debloca acest nou sistem. Călătoria lui David ia o întorsătură groaznică, iar Susan, din cauza gândurilor care se tot îndreaptă spre David, nici că se poate concentra să găsească o soluție optimă pentru a menține în viață sistemul TRANSLR și cea mai mare bază de date existentă, legată de sediul NSA și la „poarta” căreia stau mii de hackeri cu scopul de fura informații despre planurile rachetelor americare, misiunile secrete, spioni etc.. Totul ține de „securitatea națională”, iar finalul aduce lacrimi, omoruri, sinucideri și un eșec imens.

-Fără ceară? gânguri ea, luându-l în braţe.
-Fără ceară, rosti el, zâmbind. Susan îl sărută cu pasiune.
-Spune-mi ce înseamnă.
-Nici o şansă. David râse. Un cuplu are nevoie de secrete — ca lucrurile să rămână interesante.

Am ales cartea datorită autorului, căci am mai citit și alte cărți scrise de el. Prima dată am savurat „Inferno”, o carte fascinantă care a devenit ulterior cartea mea preferată. Tot toamna aceasta, am citit și „Îngeri și demoni”, iar acum mă gândesc serios să vânez romanul „Codul lui Da Vinci”, am înțeles că e cea mai bună carte scrisă de Dan Brown. Sunt și mai mulțumit și mai cuprins în această febră „danbrowniană” datorită faptului că în luna octombrie apare filmul „Inferno” din care abia aștept să fur câteva imagini din infernul lui Robert Langdon, personajul principal al filmului.

Multe aș mai scrie despre acestă plăcere, denumită de mine #danbrowniană, dar aud ploaia și simt și frigul. Îmi iau o pătura, ceaiul este lângă mine, muzica este deja pornită, mai rămâne să bag mâna în cutia cu cărți și să iau una. Sunt curios ce nimeresc. O să vă spun și vouă, până atunci vă las cu Dan Brown la o carte #danbrowniană.

Fără ceară,

Ionuț

P.S.: Romanul „Fortăreața Digitală” vă va spune ce este cu acest „fără ceară”.

fortareata digitala.jpg

Sursa fotografii: ggpht.com, 2.bp.blogspot.com

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: