13 filme de văzut la „Serile Filmului Românesc”

La Iași, în perioada 10-14 mai, o echipă de tineri montează un festival de film românesc – mai exact, un maraton de filme românești vechi și noi care se dau în șase locuri diferite din capitala Moldovei. La finalul fiecărei proiecții, de pe marele ecran vor „coborî” pe scenă regizori și/sau actori din filmul pe care tocmai l-ai văzut și, astfel, îi poți lua la întrebări, îți poți face fotografii cu ei și uite așa îți colorezi luna mai în culoarea SFR. În fiecare an, festivalul este dedicat unui regizor sau actor, iar anul acesta numele ieșeanului Cristian Mungiu apare peste tot!

Mai jos îți recomand 13 filme pe care le-am văzut sau pe care aș vrea să le văd la „Serile Filmului Românesc”. Când termini de citit articolul, îți recomand să mergi la gară, să-ți iei un bilet de tren (asta dacă nu ești din Iași) și să vii la festival. Este cel mai mare din țară de acest gen și n-ai cum să-l ratezi. Să nu uiți să-ți rezervi un loc pe kompostor.ro.


4 luni, 3 săptămâni și 2 zile (2007)

Regizor: Cristian Mungiu

Durată: 113 minute

Gen: Dramă

Audiență: Generală

Distribuție: Laura Vasiliu, Anamaria Marinca, Luminița Gheorghiu, Ion Sapdaru, Tania Popa, Alexandru Potocean, Vlad Ivanov, Teodor Corban

Provocarea de 24 de ore prin care trec Găbița și Otilia, studente și colege de cămin, atrage atenția publicului prin subiectul abordat: avortul. Cu o acțiune de durata unei singure zile, din 1987, Găbița încearcă să întrerupă sarcina, fiind ajutată de prietena sa, Otilia, și de domnul Bebe, al cărui ajutor pare să încurce și mai mult. În ultimii ani ai regimului comunist, avortul era considerat  ilegal, ceea ce complică, considerabil, drama prin care trece Găbița.

Invitați: Cristian Mungiu, Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov

17265281_1611292968900112_9116604303601589221_n


6,9 pe scara Richter (2016)

Regizor: Nae Caranfil

Durată: 116 minute

Gen: Comedie

Audiență: Acordul părinților pentru copii sub 12 ani

Distribuție: Maria Obretin, Laurențiu Bănescu, Teodor Corban, Alexandru Papadopol, Adrian Văncică, Ovidiu Niculescu, Adrian Ștefan, Gelu Colgeag, Camelia Zorlescu, Constantin Florescu, Ionuț Grama, Lucian Ifrim, Miruna Bilei

Urmărit de frica unui cutremur devastator anunțat de experți, căsătorit cu o nevastă geloasă și depresivă, un actor distribuit într-un rol de musical încearcă să rămână în echilibru printre toți cei din jur. Dar adevăratul cutremur îl resimte când, după ani, își regăsește tatăl care îi întoarce viața pe dos. Cei trei evoluează într-un cadru tragicomic unde „toată lumea râde, cântă și dansează”.

Invitați: Nae Caranfil, Miruna Bilei, Teodor Corban, Maria Obretin

18034233_1665047723524636_4522164406388941064_n


Două lozuri (2016)

Regizor: Paul Negoescu

Durată: 86 minute

Gen: Comedie

Audiență: Generală

Distribuție:Alexandru Papadopol, Dragoș Bucur, Dorian Boguță, Andi Vasluianu, Elias Ferkin, Șerban Pavlu

O poveste buclucașă în care s-au încâlcit câteva personaje dintr-un oraș de provincie întâlnite într-un film cu scenariu adaptat după Caragiale e capabil să se întipărească pe retina oricui. Pe Sile – un jucător înrăit la pariuri și loto, Dinel Petre – mecanic, disperat să își aducă acasă nevasta plecată în Italia și Pompiliu Borș – un maniac depresiv care crede că tot ce se întâmplă e o conspirație a „agenturilor secrete” îi leagă un bilet câștigător la loto. Însă biletul e rătăcit și cei trei prieteni sunt nevoiți să pornească în căutarea norocului pierdut. Cum va fi deslușită povestea? Va fi recuperat biletul ori ba?

Invitat: Dorian Boguță

18034071_1665043903525018_8175142267924885613_n


Veronica se întoarce (1973)

Regizor: Elisabeta Bostan

Durată: 84 minute

Gen: Musical

Distribuție: Margareta Pâslaru, Lulu Mihăescu, Dem Rădulescu, Manuela Hărăbor, Violeta Andrei, George Mihăiță, Vasilica Tastaman

Veronica se întoarce… după rățușca furată. Aceasta fuge în desișul pădurii pentru a recupera rața de la coana Vulpe.

Călătoria în pădure se concretizează în prietenii cu greierele, cu hărnicuțele din împărăția furnicilor și cu motanul Dănilă.

Invitat: Elisabeta Bostan

17952995_1665045490191526_8667350382271304811_n


Descoperă România cu Peter Hurley (2016)

Echipă: Camelia Moise (realizator), Sergiu Olteanu (imagine), Ioana Matei (editor)

Durată: 106 minute

Gen: Documentar

Audiență: Audiență generală

După 15 ani lucrați în publicitate, timp în care a promovat tot felul de bunuri către români, irlandezul, stabilit în țara noastră, a hotărât să promoveze de-acum românilor, bunul numit România! Povestea lui Peter Hurley, care la vârsta de 26 de ani s-a mutat în România, este simplă. Peter Hurley a plecat, pe jos, din Săpânța, până-n București și ne spune astfel povestea magică a acestei țări. Făcând un drum ca un pelerinaj, el descoperă la hotarul dintre Occident și Orient, chiar rostul vieții sale aici. Descoperă România cu Peter Hurley nu este doar un film, ci o poveste ce poate fi a oricui și-a fiecăruia dintre noi.

Documentarul este produs de Agerpres și a fost prezentat la festivaluri din țară, precum și în cadrul primei ediţii a Festivalului de Film Românesc în China, desfăşurat la Beijing, Shanghai şi Xi’an.

Invitat: Camelia Moise


Un bulgăre de humă (1989)

Regizor: Nicolae Mărgineanu

Durată: 84 minute

Gen: Dramă

Audiență: Generală

Distribuție: Dorel Vișan, Adrian Pintea, Marcel Iureș, Carmen Tănase, Maria Ploae, Emilia Dobrin, Tudorel Filimon, Dionisie Vitcu, Ștefan Velniciuc, Ilie Gâlea, Ovidiu Ghiniță, Ovidiu Schumacher

Singurul film românesc care prezintă tovărășia a doi dintre cei mai apreciați scriitori, Ion Creangă și Mihai Eminescu a fost realizat cu dificultate, cu atenție în alegerea actorilor și cu multe peripeții. A fost construită o casă identică cu Bojdeuca din Țicău și au fost crescute zeci de pisici. Câte lumânări am aprins atunci și câte rugăciuni am spus pentru ei, îi simțeam foarte aproape, își amintește regizorul Nicolae Mărgineanu. Creangă a dat viață basmelor, a bucurat generații întregi și a oferit cele mai calde povești ale copilăriei. Mihai Eminescu i-a adus aproape pe îndrăgostiți prin poeziile despre codru, cânt și amor. Tovărășia dintre cei doi a durat vreme îndelungată, iar cel care îl încurajează pe Creangă să scrie este însuși Eminescu. Însă, iubirea imposibilă pe care poetul o simțea față de Veronica Micle îi zdruncina traiul, aproape fiindu-i doar prietenia cu Ion Creangă. La scurtă vreme după moartea poetului, dulcea sa doamnă se otrăvește, iar Creangă își găsește sfârșitul în singurătate. Un bulgăre de humă nu este doar un film, ci o întruchipare a vremurilor trecute, o prezentare a vieții de demult, o poveste despre iubire și prietenie care dăinuiește prin scrieri până în zilele noastre.

Invitaţi speciali: Dorel Vișan, Nicolae Mărgineanu, Mircea Radu Iacoban, Dionisie Vitcu

17522820_1626654300697312_4015386713739676106_n


După dealuri (2012)

Regizor: Cristian Mungiu

Durată: 150 minute

Gen: Dramă

Audiență: Nerecomandat persoanelor sub 15 ani

Distribuție: Valeriu Andriuță, Cosmina Stratan, Cristina Flutur, Tania Popa, Luminița Gheorghiu, Doru Ana, Teodor Corban, Gheorghe Ifrim

După dealuri spune povestea a două fete care au crescut împreună şi care se reîntâlnesc după câţiva ani de despărţire. Alina se întoarce din Germania să o ia cu ea pe Voichiţa, prietena ei din copilărie, faţă de care se simte încă foarte ataşată. Voichiţa şi-a găsit însă calea în credinţă, iar maicile printre care trăieşte la mănăstire ţin locul familiei pe care nu a avut-o niciodată. Alina luptă cu toate puterile să recâştige afecţiunea Voichiţei, făcându-i pe cei din jur să se întrebe de unde vine forţa care o animă.

Invitat: Cristina Flutur

17799190_1642973645732044_5199726172564086652_n


Proba de microfon (1980)

Regizor: Mircea Daneliuc

Durata: 106 minute

Gen: Dramă

Audiență: Nerecomandat persoanelor sub 16 ani

Distribuție: Gina Patrichi, Tora Vasilescu, Mircea Daneliuc, Medeea Marinescu

Pelicula prezintă o poveste dramatică conturată în jurul cameramanului Nelu Stroe, interpretat de Mircea Daneliuc, și reportera Luiza, rol ce i-a aparținut Ginei Patrichi. Cei doi merg într-o zi în Gara de Nord pentru a lua câteva cadre și pentru a intervieva câțiva infractori. Totul pare să meargă conform planului, până când Nelu o întâlnește pe Ani, o fată ce aparține acestui grup și pe care încearcă s-o abordeze. Ani, însă, urmărește doar banii pentru că vrea să-și întrețină fratele alcoolic – mai ales că nu are nici serviciu și nici părinți care să aibă grijă de ea și fratele ei. Filmul ocupă locul nouă în topul Celor mai bune 10 filme românești din toate timpurile, publicat în 2008 și realizat de 40 critici de film și a avut un buget de peste două milioane de lei.


E pericoloso sporgersi (1993)

Regizor: Nae Caranfil

Durata: 104 minute

Genul: Comedie

Audiență: Nerecomandat persoanelor sub 15 ani

Distribuție: Natalie Bonifay, George Alexandru, Marius Stănescu, Costel Cașcaval, Marius Florea Vizante, Florin Călinescu, Carmen Tănase, Florin Zamfirescu, Magda Catone, Valentin Teodosiu

E pericoloso sporgersi ne aduce în România lui Ceaușescu, la începutul anilor `80, într-un oraş de provincie. Sunt prezentate trei personaje și perspectivele lor asupra aceleiași povești. O studentă, un soldat și un actor de teatru, cu frustrarea sexuală drept numitor comun. Cristina (studentă) se visează actriță și se îndrăgostește de actorul Dino, doar că este curtată de Horațiu, înrolat în armată în același oraș.

Invitați: Nae Caranfil, Costel Caşcaval


Inimi cicatrizate (2016)

Regizor: Radu Jude

Durată: 141 minute

Gen: Dramă

Audiență: Nerecomandat persoanelor sub 15 ani

Distribuție: Lucian Teodor Rus, Șerban Pavlu, Gabriel Spahiu, Bogdan Cotlet, Ilinca Hornuț

Bazat pe romanul semi-autobiografic al lui Max Belcher, filmul prezintă povestea romanțată a scriitorului și mai puțin îndeletnicirile scriitoricești ale acestuia. Internat într-un sanatoriu aproape de malul mării, suferind de o boală osoasă și fiind imobilizat la pat, personajul se alătură unor alți pacienți alături de care viața la sanatoriu pare, contrar aparențelor, un dezmăț continuu. Fumul împrăștiat în odăi, concursurile de băut în cârje și ghipsuri sau scenele de dragoste sunt aspecte ale vieții trăite în pragul morții. Fie că e vorba de umor, de tragic, de melancolie sau deznădejde, filmul cuprinde stări ce induc spectatorilor semne de întrebare. Iar coloana sonoră sau versurile lui Bacovia sunt doar alte plusuri ce aduc o notă de curiozitate și sfidare.


Afacerea Est (2016)

Regizor: Igor Cobileanski

Durată: 87 minute

Gen: Comedie, Dramă

Audiență: Acordul părinților pentru copii sub 12 ani

Distribuție: Ion Sapdaru, Constantin Pușcașu, Anne Marie Chertic, Daniel Busuioc

Când oportunistul și intelectualul se întâlnesc, fac echipă în afaceri. Aceasta este povestea a doi moldoveni care pornesc o aventură pentru a-și îndeplini țelurile. Vânzarea unui vagon de potcoave îi aduce în ipostaza de parteneri de afaceri pe Marian și Petro. În ciuda obstacolelor pe care le întâmpină, cei doi speră că inițiativa lor îi va face bogați.

Invitați: Ion Sapdaru, Constantin Pușcașu, Daniel Busuioc, Igor Cobileanski, Cătălin Cucu, Anne Marie Chertic

18118518_1666213246741417_6952967114930801382_n


Fixeur (2016)

Regizor: Adrian Sitaru

Durată: 98 minute

Gen: Dramă

Audiență: Nerecomandat persoanelor sub 15 ani

Distribuție: Tudor Istodor, Andreea Vasile, Adrian Titieni, Nicolas Wanczycki, Sorin Cociș

Fixeur este drama care creionează dualitatea omului, dar mai ales vorbește despre abuz. Radu este stagiar la biroul din București al Agenției France Press și tinde să ajungă reporter. Vrea să demonstreze că este competent pentru postul de reporter, astfel că găsește drept subiect o prostituată minoră, repatriată din Franța. În dezvoltarea reportajului, Radu se întâlnește cu abuzul și manipularea, lucruri care îl fac să se îndoiască de profesia de jurnalist.

Invitat: Tudor Istodor


Bacalaureat (2016)

Regizor: Cristian Mungiu

Durata: 128 minute

Genul: Dramă

Audiență: Acordul părinților pentru copii sub 12 ani

Distribuție: Vlad Ivanov, Maria Drăguș, Adrian Văncică, Adrian Titieni

Romeo Aldea (49) e doctor într-un mic oraș de provincie și și-a educat singurul copil, pe Eliza, cu ideea că odată ce va termina liceul, va pleca să studieze și poate să se și stabilească în străinătate. Planul lui e pe cale să se împlinească, Eliza tocmai a primit o bursă să studieze psihologia în Anglia. Mai trebuie doar să-și ia bacalaureatul, o formalitate pentru o elevă așa de bună cum este ea. În preziua primei teze scrise, un incident iscat pe nepusă masă pune dintr-o dată în pericol planurile de viitor ale lui Romeo. Acum el trebuie să ia o decizie. Desigur, situația poate fi rezolvată, însă nu urmând calea pe care, ca părinte, a încercat să i-o arate fiicei lui ca fiind singura de urmat în viață.

Pentru Bacalaureat, Cristian Mungiu a fost distins cu Premiul pentru regie la Festivalul de Film de la Cannes (2016).

Invitați: Adrian Titieni, Maria Drăguș, Vlad Ivanov, Emanuel Pârvu, Petru Ciubotaru

17634824_1642965742399501_3910263018982755030_n


Uită-te și tu pe programul SFR 2017 și hai să vedem dacă lista ta se aseamănă cu a mea. Apropo, despre ediția de anul trecut, am scris aici.

12273533_1169703286392418_5768365525968465313_o

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: