777: 7 kilometri în 7 ore pentru 7 obiective turistice din Londra

Ceea ce inițial trebuia să fie doar o escală de 4-5 ore, în aeroportul Stansted de pe lângă Londra, s-a transformat, datorită celor de la Ryanair, într-o staționare de mai bine de două zile în orașul londonez. Ghinionul de la început s-a dovedit a fi cu noroc.

Am ajuns în aeroport în după-amiaza zilei de 30 octombrie și am luat de acolo autobuzul A9 (National Express), iar pentru un bilet dus-întors am plătit 15 lire. După o oră am ajuns în stația Stratford. Pentru că deja era târziu, în prima mea zi în Londra, am ales să stau în casă și să-mi planific cea de-a doua zi. Aveam nevoie de ceva informații pentru că nu mă pregătisem mai deloc pentru această scurtă călătorie. Pe internet nu am găsit un traseu simplu și ușor de parcurs și am fost nevoit să mi-l construiesc singur. Și acum, dedic acest articol turiștilor care se află/se vor afla în aceeași situație.

Nu știam exact ce card să utilizez pentru transportul în comun (fiecare are și dezavantajele, și avantajele lui), însă familia la care am locuit mi-a recomandat să utilizez cardul Oyster. L-am încărcat cu 10 lire (îl poți încărca mai în orice stație) și am luat metroul din zona în care locuiam până în stația Bank. De acolo am mers doar pe jos, iar pentru orientare am utilizat Google Maps. Am urmărit următorul traseu:

1. London Bridge și Tower Bridge

Multă lume confundă aceste poduri, chiar o legendă spune că Robert McCulloch, cel care a cumpărat London Bridge, a crezut că de fapt a cumpărat Tower Bridge. Odată ce le vezi, nu ai cum să le mai încurci, al doilea este mult mai impunător, iar caracteristicile stilului neogotic sunt ușor de observat. Cele două turnuri sunt legate între ele printr-o pasarelă și turiștii chiar pot urca în ele pentru a face fotografii și pentru a privi oamenii de pe pod printr-o sticlă. London Bridge este mult mai vechi și leagă centrul istoric al Londrei de districtul Southwark.

Tower Bridge

2. Catedrala Saint Paul

De pe Tower Bridge am mers spre Turnul Londrei și mai apoi am oprit la Catedrala Saint Paul. Este cea mai mare biserică din Londra și a doua din Marea Britanie, după Catedrala din Liverpool. Din păcate nu am reușit să intru, însă m-am oprit în grădina din jurul ei și am citit câteva pagini din cartea „Bastarda Istanbulului”. Acolo o veveriță a acceptat să-i fiu fotograful pentru o ședință foto.

3. Teatrul Național

Eram foarte curios să văd cum arată Teatrul Național și care este atmosfera de acolo. Nu m-a impresionat foarte mult prin stilul arhitectural, însă energia din jur a fost genială. Mulți tineri, zone în care se vindeau cărți vechi, râsete și țipete, băieții care se dădeau cu skateboard-ul într-un parc tematic din jur și multă, multă veselie.

4. London Eye

Importanța acestui obiectiv turistic am măsurat-o și prin coada imensă care parcă nu se mai termina. Oamenii așteptau minute în șir pentru a se urca în ochiul Londrei și pentru a-l cuceri. Această roată mai este cunoscută și ca „Roata Mileniului” sau ca „Coca-Cola London Eye”. Structura are 135 de metri, iar roata are un diametru de 120 de metri. Pentru a o cuprinde în fotografie (dacă nu ai un obiectiv Wide) e cel mai bine să mergi pe Podul Westminster.

5. Big Ben

Cu siguranță este cel mai cunoscut simbol al Londrei. Abia așteptam să ajung la el și când, în sfârșit, l-am privit, aproape că nu mi-a venit să cred. Era în reparaaațiii! Mi-am spus că probabil e un semn – trebuie să revin în Londra doar ca să-l văd. Turnul aparține de Palatului Westminster și este al treilea cel mai înalt turn cu ceas din lume. A fost pus în funcțiune în ziua de 31 mai 1859. În această zonă am stat mai mult timp, m-am plimbat și prin jurul palatului și prin parcul din apropiere.

https://www.instagram.com/p/BbSExx7hKgP/?taken-by=teoionut

6. Galeriile Naționale

De la Palatul Westminster am luat-o, pe WhiteHall, spre Galeriile Naționale. Peisajele și arhitectura de pe WhiteHall sunt geniale – aproape că nu știi la ce să te uiți prima dată. Capătul străzii dă spre Piața Trafalgar, o piață aglomerată și foarte vizitată de turiști, din fața clădirii în care se află unele dintre cele mai importante picturi ce aparțin lui Vincent Van Gogh, Giovanni Bellini, Pablo Picasso, Michelangelo, Caravaggio etc.. Accesul a fost și este gratuit, însă donațiile sunt încurajate. Ai nevoie de câteva ore pentru a vedea toate tablourile. Când am ieșit din Galeria Națională era noapte și am putut să urmăresc agitația din Piața Trafalgar de sub razele Lunii.

7. Palatul Buckingham

Ultimul obiectiv din lista mea a fost reședința principală din Londra a monarhilor britanici, un alt simbol important pentru orașul londonez. În fața palatului este monumentul „Victoria Memorial” și de acolo poți observa cel mai bine detaliile Casei Buckingham, așa cum a fost cunoscut inițial monumentul istoric. De aici am mers spre cea mai apropiată stație de autobuz (Green Park) și am luat unul dintre autobuzele roșii, cu etaj și am călătorit mai mult de o oră prin oraș. A fost destul de inconfortabilă plimbarea prin Green Park pentru că nu este mai deloc lumină și se pot produce accidente (un biciclist chiar a intrat într-un pieton).

Conform Google Maps, am mers cam 6 kilometri, însă am făcut ceva mai mult pentru că am mai ocolit unele străzi sau m-am mai întors din drum. Plimbarea a fost relaxantă, britanicii destul de amabili (de fiecare dată când am întrebat ceva mi-au răspuns respectuos) și obiectivele turistice chiar foarte impresionante. M-am simțit de multe ori ciudat pentru că numai eu stăteam la semafor – deși era roșu, toți treceau strada când nu erau mașini în jur. La final, am constat că am rămas și cu bani pe cardul Oyster, deși transportul în comun din Londra este destul de scump.

Cu siguranță aș repeta experiența și simt că o voi face curând! Mult spor la călătorit!

Cu dor de ducă,
Ionuț Teoderașcu

*Traseul de pe Google Maps:

https://www.instagram.com/p/Ba4TRk3BJrF/?taken-by=teoionut

One thought on “777: 7 kilometri în 7 ore pentru 7 obiective turistice din Londra

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: