Cu hainele la vedere, la Târgul de Turism

Anul acesta, pe finalul lunii noiembrie, am fost pentru prima dată la Târgul de Turism al României. Abia așteptam să văd cum o să fie, mai ales că nu am fost singur, ci cu echipa „Zig Zag prin România”.

https://www.instagram.com/p/Bboj-fjBHbC/

Practic, la târg, unele județe din România (cele care investesc în turism) își amenajează, după buget, un stand, organizează diferite activități – degustări, dansuri – și își expun obiectele, tradițiile reprezentative. Maramureșul, Hunedoara, Brașovul sunt unele dintre zonele care au știut să facă „mare zarvă” din asta și organizatorii chiar au depus efort în a atrage turiști prin acest târg. Bineînțeles că au fost și promotori din zone turistice (comune din Iași sau Galați) care nu au impresionat aproape deloc – poate din lipsă de fonduri, poate din lipsă de interes. Aveau doar câteva afișe pe pereții standului care se repetau și nimic altceva. Iașul, ca oraș, nu a fost, din păcate, prezent la târg și nu cred că aici este vorba despre fonduri, ci despre lipsa unei strategii (însă, din fericire, se lucrează la asta).

Deși cu toții au reprezentat aceeași țară, s-a observat multiculturalismul intern – Sibiul a mizat pe faptul că în 2019 va fi Regiune Gastronomică Europeană, Hunedoara a ieșit în față cu Castelul Corvinilor, Maramureșul a avut tradiții, obiceiuri și dansuri, Brașovul și Predealul au mers pe ideea de stațiune montană, Bucureștiul „ne-a reamintit” că la anul vom sărbători Centenarul Marii Uniri, județele Botoșani și Vaslui au pus accent pe istoria locului. Ca turist din România sau din afară, dacă mergi la un astfel de târg, nu ai cum să nu găsești cel puțin cinci locuri din țară în care să vrei să mergi.

Ionuț Teoderașcu-0157.jpg

Atmosfera a fost una veselă, iar în ultima zi, când a fost mai liber, organizatorii și-au vizitat reciproc standurile, au făcut fotografii și au discutat între ei. Mulți de acolo deja știau de Zig Zag și când ne plimbam de la un stand la altul, oamenii ne strigau și voiau să vorbească cu noi și să ne întrebe prin ce județ mai este echipa „Zig Zag prin România”.

https://www.instagram.com/p/Bbq9b9tBrYI/?hl=ro&taken-by=teoionut

„Politicul” nu prea s-a simțit și chiar a fost îmbucurător (mai ales în contextul în care ne aflăm).

Oamenii erau curioși să afle mai multe despre România și cred eu că prin acest târg au avut oportunitatea. Acum nu ne mai rămâne decât să mergem și să vizităm locurile pe care le-am văzut pe sticlă sau pe diverse flyere.

One thought on “Cu hainele la vedere, la Târgul de Turism

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: