Patriotismul de 1 decembrie de la Alba Iulia

De obicei, în preajma Zilei Naționale a României merg acasă, asta datorită faptului că avem zi liberă și, prin urmare, mai apuc să stau cu ai mei. Anul acesta, însă, am luat trenul și am mers la Alba Iulia. Împreună cu echipa „Zig Zag prin România”, bineînțeles.

Orașul, în această perioadă, este plin de turiști, iar miezul tuturor activităților se află în Cetatea Alba Carolina. Aproape fiecare român plimba pe lângă el un drapel mai mare sau mai mic, muzica populară sau rugăciunile acopereau orice zumzet, iar entuziasmul oamenilor era molipsitor. Parada nu a fost spectaculoasă (din punctul meu de vedere), însă, prin simplul fapt că erai la Alba Iulia, trăiai emoții aparte. Acolo patriotismul se simte altfel.

Ionuț Teoderașcu-0043

În timp ce mă plimbam prin jurul cetății, am dat de Nenea Niculae, un zidar în vârstă de 60 de ani care vindea steaguri la 10 lei bucata. Mi-a spus că este din Mureș, însă de la 18 ani s-a mutat în Alba Iulia. „Cine nu mă știe strigă la mine și îmi spune să merg la muncă. Am trecut de două infarcturi și acum obosesc repede, nu mai pot munci”, mi-a povestit Niculae, în timp ce-și pipăia țigara de la ureche. Mi-a spus că soția l-a certat din cauza faptului că stă în frig și vinde steagurile cumpărate de la București, de fiica sa, însă trebuie să facă un ban în plus pentru a-și plăti facturile. Scoate din buzunar un teanc de bancnote de zece lei și îmi zice zâmbind că a făcut ceva bani de dimineață. Dă vina pe locul bun peste care a dat și pe bunăvoința trecătorilor.

Dacă vrei să mergi în Alba Iulia, de 1 decembrie, trebuie să știi că poți întâmpina ceva dificultăți în ceea ce privește cazarea (noi am avut noroc că am stat la câțiva prieteni). Îți recomand să arunci și aici o privire, în caz că îți planifici o călătorie în acest județ.

La întoarcere mi-am amintit cum e să călătorești timp de 12 ore cu un tren românesc. Am plecat din Alba la 19:35 și am ajuns a doua zi, la 07:35, în Iași. Mult, mult, însă a meritat. Cu siguranță voi reveni în Alba (poate chiar pe o vreme mai frumoasă).Un gând despre &8222;Patriotismul de 1 decembrie de la Alba Iulia&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.