Patriotismul de 1 decembrie de la Alba Iulia

De obicei, în preajma Zilei Naționale a României merg acasă, asta datorită faptului că avem zi liberă și, prin urmare, mai apuc să stau cu ai mei. Anul acesta, însă, am luat trenul și am mers la Alba Iulia. Împreună cu echipa „Zig Zag prin România”, bineînțeles.

Orașul, în această perioadă, este plin de turiști, iar miezul tuturor activităților se află în Cetatea Alba Carolina. Aproape fiecare român plimba pe lângă el un drapel mai mare sau mai mic, muzica populară sau rugăciunile acopereau orice zumzet, iar entuziasmul oamenilor era molipsitor. Parada nu a fost spectaculoasă (din punctul meu de vedere), însă, prin simplul fapt că erai la Alba Iulia, trăiai emoții aparte. Acolo patriotismul se simte altfel.

Ionuț Teoderașcu-0043

În timp ce mă plimbam prin jurul cetății, am dat de Nenea Niculae, un zidar în vârstă de 60 de ani care vindea steaguri la 10 lei bucata. Mi-a spus că este din Mureș, însă de la 18 ani s-a mutat în Alba Iulia. „Cine nu mă știe strigă la mine și îmi spune să merg la muncă. Am trecut de două infarcturi și acum obosesc repede, nu mai pot munci”, mi-a povestit Niculae, în timp ce-și pipăia țigara de la ureche. Mi-a spus că soția l-a certat din cauza faptului că stă în frig și vinde steagurile cumpărate de la București, de fiica sa, însă trebuie să facă un ban în plus pentru a-și plăti facturile. Scoate din buzunar un teanc de bancnote de zece lei și îmi zice zâmbind că a făcut ceva bani de dimineață. Dă vina pe locul bun peste care a dat și pe bunăvoința trecătorilor.

Dacă vrei să mergi în Alba Iulia, de 1 decembrie, trebuie să știi că poți întâmpina ceva dificultăți în ceea ce privește cazarea (noi am avut noroc că am stat la câțiva prieteni). Îți recomand să arunci și aici o privire, în caz că îți planifici o călătorie în acest județ.

La întoarcere mi-am amintit cum e să călătorești timp de 12 ore cu un tren românesc. Am plecat din Alba la 19:35 și am ajuns a doua zi, la 07:35, în Iași. Mult, mult, însă a meritat. Cu siguranță voi reveni în Alba (poate chiar pe o vreme mai frumoasă).https://www.instagram.com/p/BcNDFN8hk_t/?hl=ro&taken-by=teoionut

One thought on “Patriotismul de 1 decembrie de la Alba Iulia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: