Colinde de pe YouTube și zăpadă doar în fotografii

„Nu mai este cum era odată”, obișnuiește să-mi spună bunica când merg pe la ea. Și imediat după această propoziție, vin poveștile despre cum trăiau ei înainte fără internet, calculatoare și alte nebunii care îi țin pe copii în casă. Uneori îi dau dreptate, alteori nu, însă Crăciunul acesta am înțeles cam ce vrea bunica să spună.

Din start magia și-a pierdut din putere pentru că nu am avut zăpadă. De fapt, cam de vreo doi-trei ani noi nu prea avem zăpadă de Crăciun și lucrul acesta devine cam frustrant. Apoi, din nefericire, copiii din sat chiar au ales să stea în case ori și-au ocupat timpul liber cu alte lucruri care nu țin neapărat de Crăciun. Am auzit mult prea puține colinde și mult prea multe sunete de pocnitori. Făceam și noi asta, însă, întâi de toate, colindam în zilele de Crăciun aproape toți oamenii din sat și, în apropierea zilei de Revelion, mergeam și ne cumpăram pocnitori. Acum etapa cu mersul la colindat a început să dispară.

Sigur, și noi eram copii și mergeam și pentru bani, însă mai mult adoram momentele în care – înfofoliți din cap până-n picioare, cu fes pe cap, fular lung din lână, mănuși și geacă groasă (de credea lumea că ne-am îngrășat peste noapte) – treceam pe la fiecare casă și cântam. În fiecare an învățam un colind nou și ne respectam atât pe noi, cât și pe ascultători. În Ajunul ce tocmai a trecut, au venit la noi doi-trei colindători și în mai puțin de un minut au și cântat, le-am dat și bani și au și plecat. Nici nouă nu prea ne-a plăcut și probabil nici lor. Și atunci, da, bunica are dreptate.

Însă aceasta este schimbarea. Copii care pot să ducă un colind până la capăt stau de rușine în casă, iar cei mai curajoși bat pe la uși, însă nu-și duc colindul până la capăt. Dar ca să nu ducem lipsă de colinde, facem și noi cum face vecina mea de vreo doi ani, scoatem boxele pe prispă și dăm la maximum colindele de pe YouTube.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.