12 ore în singurul oraș Art Nouveau din România

Uneori, anumitor lucruri nu le acordăm importanța cuvenită din lipsă de timp sau din dezinteres. Cam așa mi s-a întâmplat mie cu Oradea. Când am planificat traseul călătoriei „travelship”, mi-a fost indiferent dacă urma să trecem sau nu prin orașul vestic, însă odată ce am început să-i descopăr peisajele, am fost fermecat. Multe dintre clădiri sunt realizate în stil „Art Nouveau” și, astfel, din contemporan te trezești într-o lume de acum 100 de ani, fără ca măcar să fi achitat o sumă în plus.

Oradea_Ionuț Teoderașcu-35
Oradea, vedere din Turnul Primăriei

Înainte de a începe să te plimbi haotic prin Piața Ferdinand I, îți recomand să treci pe la Centrul Național de Informare Turistică de lângă Teatrul de Stat (construit de aceiași arhitecți care au realizat și Teatrul Național din Iași). Apoi, pentru că deja ești aproape de el, îți poți face în fugă câteva selfie-uri în fața teatrului și, dacă actorii nu fac repetiții, poate reușești să intri înăuntru.

După ce treci Crișul Repede, intri în Piața Unirii, acolo unde se află Palatul „Vulturul Negru”, construit în stil secession – cea mai importantă clădire în acest stil din Oradea. În interiorul clădirii, acum se regăsesc cafenele, restaurante și diverse birouri. La intrare, vitraliul care compune figura unui vultur negru atrage cu siguranță spre el toate obiectivele aparatelor de fotografiat.

Oradea_Ionuț Teoderașcu-9
Palatul „Vulturul Negru” din Oradea

Tot în Piața Unirii, în partea dreaptă a palatului, se află Biserica cu Lună sau Catedrala Adormirii Maicii Domnului, un lăcaș creștin-ortodox deținător al unui sistem unic în Europa care arată poziția lunii în fiecare zi. Mai exact, în turla bisericii există o sferă vopsită jumătate în negru, jumătate în auriu care se deplasează conform mișcării de rotație a Lunii în jurul Pământului și arată, astfel, toate fazele satelitului natural al Terrei.

Oradea_Ionuț Teoderașcu-12
Biserica cu Lună

Luându-o pe malul stâng al Crișului Repede, spre parcul 1 Decembrie, te izbești de arhitectura modernă a Sinagogii Sion. Templul a fost construit de către evreii reformiști din Oradea, în anul 1878, iar în interior, pictura murală este de inspirație geometrică și are ca motiv central Steaua lui David și rozeta cu opt colțuri.

Ultimul obiectiv vizitat, Turnul cu ceas din Primăria Oradea, oferă ochilor cele mai multe culori, forme și, de ce nu, relaxare. Turnul, construit în doi ani (1902-1903), are aproximativ 50 de metri și de la ultimul nivel poți observa cea mai frumoasă panoramă a orașului. La primul nivel, se află orologiul care la ore fixe cântă „Marșul lui Iancu”.

Orașul Oradea l-am descoperit în 12 ore, asta după ce mersesem deja alte 12 ore cu trenul, pe ruta Iași-Oradea. În timp ce mă plimbam prin Piața Ferdinand I sau prin Piața Unirii, aveam impresia că nu mă aflu în România. Orașul mi-a amintit de vizita din Barcelona, datorită arhitecturii (ambele orașe fac parte din Art Nouveau Network).


Aici regăsești traseul parcurs:

2 thoughts on “12 ore în singurul oraș Art Nouveau din România

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: