Așezările rupestre din județul Buzău | legende și istorie

Cum prindem ceva timp liber, ne luăm ghiozdanele și mergem (iar) după echipa „Zig Zag prin România”. De data aceasta, am ajuns în județul Buzău, unde, deși am stat trei zile, din cauza vremii, am fost nevoiți să vizităm cât de mult am putut într-o singură zi (în celelalte am scris). Am avut iarăși trasee dificile, am mers pe jos vreo 10 kilometri și am descoperit peisaje mai mult decât geniale.

LRM_EXPORT_20180317_144849

Biserica din Aluniș este una dintre cele mai vechi biserici din România în care se mai țin slujbe (datează din 1274). Legenda spune că doi ciobani, Vlad și Simion, au început să sape într-un masiv stâncos după ce unul dintre ei ar fi visat că în „adâncul” stâncii se găsește Icoana Maicii Domnului. Lăcașul se aseamănă cu bisericuțele din complexul „Basarabi” din Dobrogea datorită arhitecturii și a existenței chiliilor din jurul acestuia. De altfel, chiliile m-au impresionat cel mai mult, fiindcă când le treci pragul, începi să faci diverse analogii și încerci să afli cum se trăia acum sute de ani. Pe stâncă muntoasă (de deasupra chiliilor), am surprins un cadru foarte frumos, o împletire armonioasă între copaci și cer, între verde și albastru.

LRM_EXPORT_20180317_113220

 

Din satul Aluniș am mers spre satul Nucu, în apropierea căruia se află un complex de așezări rupestre. Grota „Fundul Peșterii” este considerată a fi cea mai veche așezare rupestră din zonă, se spune că ea există încă de pe vremea dacilor. Acum este închisă, fiindcă de-a lungul timpului mai multe fragmente din fresce au fost decupate și furate. La Chilia lui Dionisie Torcătorul ajungi după ce urci câteva trepte din lemn. Înăuntru este o cameră destul de încăpătoare, cu pereți foarte groși, pe podeaua căreia se regăsesc câteva icoane.

Buzau_I. Teoderascu-1

 

Recomand să vizitați aceste locuri pe vreme bună și să vă luați echipament adecvat (neapărat cizme) și multă apă. Înainte de a pleca la drum (pe jos), să fotografiați harta (pe care o găsiți la începutul traseului) și să vă ghidați după ea. De asemenea, dacă tot ajungeți la așezările rupestre, trebuie să mergeți și la Babele de la Ulmet.

LRM_EXPORT_20180317_144756

https://www.instagram.com/p/BgbaLknHqf1/?taken-by=teoionut

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: