„Noi îl avem pe prințul Charles, nu ne mai trebuie promovare” | Casa de Oaspeți Zălan

Profit de vremea de afară și scot din folder-ul cu fotografii câteva de iarnă. Le-am făcut, la începutul lunii februarie, când am vizitat, împreună cu echipa „Zig Zag prin România”, Casa de oaspeți a prințului Charles din Valea Zălanului. În cadrul complexului de case din județul Covasna care, așa este, nu are nevoie de prea multă promovare, s-a încercat înlăturarea noțiunii de tehnologie și abordarea unui stil de viață mai simplu, cu peisaje îngrijite și cărți de toate felurile prin jur. Decorul camerelor în care se pot caza turiștii este compus din obiecte tradiționale și, bineînțeles, se pune accent pe detalii.

Casa de Oaspeți-Charles_I. Teoderașcu-17

Pentru locuitorii din Valea Zălanului vizitele prințului Charles au fost (și sunt) mai mult decât bine-venite, fiindcă apariția casei de oaspeți a creat noi locuri de muncă și a adus turiști în zonă. Iar tiparului turistului care se cazează la Casa de Oaspeți Zălan este unul atent conturat – trebuie să iubească noul mediu, cel tradițional-românesc, să fie educat și să aibă spirit de aventură. Poate de aceea, cei mai mulți turiști sunt străini și doar sub 5% sunt români. De asemenea, multe dintre alimentele folosite în bucătăria Casei de oaspeți provin de la localnici (miere, ouă, carne etc.).

Casa de Oaspeți-Charles_I. Teoderașcu-23

Valea Zălanului este un cătun cam sărac (la marginea satului sunt case care nu au curent electric), iar școala din sat nu prea este populată (deci avem de-a face și cu o populație îmbătrânită). Astfel, în sprijinul dezvoltării acestui sat și a altora din România, s-a creat „Fundația Prințului de Wales” care nu face altceva decât să-i ajute pe oamenii din mediul rural să-și găsească un loc de muncă și să-și îmbunătățească stilul de viață.

Chiar dacă nu vă cazați, trebuie neapărat să treceți pe la Casa de Oaspeți Zălan și să aflați poveștile locului și să beți un ceai, bineînțeles.

Cu dor de ducă,

Ionuț

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.