Anunț: am găsit o „carte de identitate” cu numele Sanda Nicola

„Uite-o pe Sanda Nicola!” sau „acum prezintă știrile Teodora Tompea!” sunt exclamațiile pe care ni le livrăm, eu și Nicoleta, când le zărim pe ecranul televizorului pe cele două jurnaliste. Ce-i drept, în ultimul timp Sanda Nicola s-a jucat mai mult de-a v-ați ascunselea. Dar îmi aduc aminte cu cât interes și cu câtă admirație o urmăream atunci când prezenta, de pe malul Tamisei, situația de după Brexit. Nu părea chiar atât de greu, chiar credeam că pentru ea este simplu. Dar am aflat, din „Carte de identitate”, că, de fapt, picioarele îi erau „murate”, frigul își făcuse de mult timp culcuș în oase și emoțiile erau de nestăpânit. Deși știam finalul acestei experiențe, cu fiecare rând citit îmi încurajam scriitoarea: „Hai, Sanda, că poți! Ai trecut tu de experiența puturos de relevatorie din Beirut. Ce poate fi mai greu?”. În timp ce-i citeam gândurile, mă simțeam mai apropiat de ea, parcă eram prieteni și-mi permiteam să-i spun Sanda. În realitate n-aș putea.

Am terminat o carte care n-aș fi vrut să se termine. Am trecut printre atâtea povești și experiențe – unele parcă erau scrise de mine, iar la altele nici n-aș fi visat până acum. Mi-am dat seama că o experiență din copilăria mea (când aproape că am murit înecat într-un lac), experiență asemănătoare cu cea a jurnalistei, e posibil să-și fi pus amprenta mai mult decât credeam. Până acum, când am tot povestit-o, am râs, dar poate nu-i chiar atât de amuzant.

Este o carte sinceră, cu un limbaj pe înțelesul tuturor, cu înjurături, glume, explicații medicale și de tot felul. Am citit acest volum mai mult prin autobuz și mi s-a întâmplat de două ori să mă trezesc râzând, sub privirile curioase ale celorlați călători. Am trăit și cu teama că poate o să uit să cobor acolo unde trebuie, din cauza faptului că voi fi hipnotizat de cuvintele „Cărții de identitate”.

Am privit acest volum și din perspectiva studentului la Jurnalism, căci mereu am fost curios să aflu despre experiențele altor jurnaliști și să învăț. Mă interesează poveștile celor „de pe sticlă” pentru că sunt de părere că trebuie să ai multe cunoștințe și o stăpânire de sine enormă ca să ajungi să faci un stand-up la televizor. Întrebat fiind unde mă văd ca jurnalist, mereu am spus că în presa scrisă și la radio și, peste câțiva ani, când voi avea abilitățile necesare, poate voi încerca și în televiziune. Între timp a apărut fotografia și a schimbat puțin lucrurile. Această carte a fost un news alert continuu, un jurnal în care crainicul, subiectul și invitatul au fost Sanda Nicola, care a vorbit despre începutul carierei sale, despre cât de greu i-a fost să se adapteze într-un mediu nou, despre atacurile de panică din direct, despre echilibrul pe care a trebuit să și-l construiască între viața profesională și cea personală.

„La 27 de ani fumam mult, dormeam puțin, mâncam rar și foarte prost, eram exaltată, foarte sociabilă, infernal de sociabilă, voiam ca toată lumea să mă placă și consumam enorm de multă energie pentru asta. Azi am foarte puțină simpatie pentru cea care eram atunci.”

„Carte de identitate” este și un manifest față de clasa politică din România. Apare un gând pe care poate fiecare dintre noi ar fi vrut să-l spunem la un moment dat: „Sunt Sanda Nicola și vă prezint știrile. Să te fut, Olgusssa!” Nu cred că Olgusssa ar citi cartea aceasta, dar dacă ar face-o sigur și-ar mai strânge picioarele, și-ar lua sacoșele de rafie de la București și ar pleca acasă. Și n-ar fi un lucru chiar rău nici pentru ea, nici pentru noi căci: „mulți dintre noi cred că pentru a schimba țara trebuie să ieșim în stradă. Eu cred că mai întâi trebuie să ne întoarcem acasă.”


Acum că v-am vorbit despre carte, vă invit să veniți la evenimentul, organizat de Asociația Studenților Jurnaliști din Iași, de pe 10 mai, când Sanda Nicola va vorbi despre „Carte de identitate”, jurnalism și va răspunde întrebărilor. Detalii aici: Sanda Nicola la „Întâlnirile ASJ”.

sb-lansare-carte-de-identitate-a3-iasi-universitate-preview

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: