Cum îți plătești studiile? | Student în Londra

Atunci când am ales unde vreau să-mi urmez masterul, am ținut cont și de costul studiilor. Dacă în Danemarca, spre exemplu, studiile sunt gratuite, în Londra un program de master poate depăși câteva mii de lire. Și atunci vine întrebarea: de unde scot atâția bani într-un timp atât de scurt? Programul de împrumuturi pe care îl pune la dispoziție guvernul din Marea Britanie a fost răspunsul meu.

După ce ai luat o decizie finală în ceea ce privește programul de licență/master pe care vrei să-l urmezi, descarci formularul aferent de pe website-ul guvernului și îl completezi cu maximă atenție. Trimiți formularul, împreună cu un act de identitate în original (eu am ales să trimit pașaportul, nu buletinul), și aștepți vreo cinci-șase săptămâni până primești un răspuns. 

După această etapă, o să fie nevoie să le dai, după ce ai ajuns în Londra, un cont bancar deschis în Marea Britanie (o să vă povestesc într-un alt articol cum am procedat) și apoi o să primești un program de plăți. Banii îți intră direct în contul tău și, mai apoi, tu îi transferi în contul universității. De ce nu trimit banii direct universități? Deși pare mult mai sigur pentru ei, faptul că primești tu banii îți aduce unele beneficii. Atunci când accesezi împrumutul, poți cere maximul disponibil. Spre exemplu, pentru master, poți primi până la 10.000 de lire. Dacă programul de master depășește această sumă, trebuie să adaugi tu banii, dacă este mai puțin decât 10.000, restul îți rămâne ție în cont. 

După finalizarea studiilor, dacă ești angajat și primești mai mult de 21.000 de lire sterline pe an, vei rambursa 6% din venitul anual. Dacă te întorci în România, ar trebui să ai un salariu lunar de peste 8.000 de lei ca să începi să plătești împrumutul. În cazul în care vreme de 30 de ani, venitul tău nu depășește 21.000 de lire sterline, împrumutul este stins.

P.S.: Este posibil ca aceste reguli să se modifice odată cu ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Deci îți recomand să te informezi și direct de la sursă, atunci când accesezi împrumutul. 

Citește și Am migrat la „cei plecați” | student în Londra, și Primele impresii | Student în Londra

Sursă foto cover: onepoundsomething.com

2 thoughts on “Cum îți plătești studiile? | Student în Londra

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: