Știri inventate de copii

E ora 7 dimineața. Ne urcăm în mașina Ford, doi în față, trei în spate, luăm câteva foi și ceva cretă colorată cu noi, iar peste o oră coborâm în fața școlii gimnaziale din satul Buznea, județul Iași. Deși e sâmbătă, de pe holurile școlii se aud țipetele și mișcările bruște ale unor copii din clasele primare. Toți așteaptă nerăbdători să afle ce le-a pregătit învățătoarea de i-a chemat la școală fix într-o zi de sâmbătă. Intrăm în clasă. O puzderie de perechi de ochi se uită la noi, însă noi evităm cumva contactul și privim pereții decorați cu desene și planșe de tot felul. De jur-împrejur, ca o barieră, se odihnesc monitoarele unor calculatoare, acoperite cu o pânză neagră. Suntem trei studenți de la Jurnalism, un absolvent de Jurnalism și un student de la Geografie, toți cinci de la „Cuza” și am venit, în urma invitației primite de la dna învățătoare, să le „predăm” jurnalism copiilor, să-i învățăm cum se scrie o știre, să le arătăm cum se ține microfonul în mână, să le povestim despre educația media și să-i încurajăm să se facă jurnaliști. Totodată, ne interesează să aflăm, printre altele, care este relația copiilor cu jurnalismul, ce tip de programe urmăresc și cum sunt aceștia influențați de media.

Ne prezentăm unii altora, îi întrebăm ce vor să se facă când vor fi mari și-apoi începem să le spunem despre jurnalism. Le desenăm piramida inversată pe o tablă și pe cealaltă le scriem întrebările la care ar trebui să răspundă orice știre. Le dezvăluim detaliile pe care le știm despre relația dintre jurnalist și subiect și, pentru a le spori entuziasmul, începem să jucăm jocuri.

Se dă scenariul:
După terminarea programului, trei copii au rămas încuiați într-o școală. Un jurnalist merge la directorul școlii pentru a cere explicații.

Din clasă, Elena ridică mână și spune că ea vrea s-o facă pe directoarea, iar Mihai, mai timid, abia se lasă convins să intre în pielea jurnalistului.

M: Sunt jurnalist și am venit să vă spun că ați lăsat trei copii încuiați în școală. Ce puteți spune despre asta?
E: Asta este vina omului de serviciu, copiii au plecat, dintre care trei au rămas să bea suc. El a crezut că au plecat toți și a încuiat ușa.
M: Și cum explicați asta?
E: Păi am explicat.
Jurnalistul face o pauză și apoi revine, după ce un adult îi suflă întrebarea: Ce măsuri ați luat?
E: Îl concediem. (În clasă se lasă cu râsete.)
M: În ce stare sunt copiii acum?
E: O să aibă o…, cum se numește?!… trebuie să îi consulte un psiholog.

Acum vine rândul Larisei să prezinte știrile. O lăsăm să-și caute subiectul și apoi colega mea Corina spune cu voce tare:

3, 2, 1 și!

Larisa ia o gură mare de aer și intră în direct.

„Astăzi, la ora 17:30, la Școala Gimnazială Buznea a avut loc o serbare și, dintr-un mic accident, un copil s-a accidentat la un picior. Copilul a fost dus la spital cu ambulanța și este bine. Vom reveni cu alte detalii mai târziu.”

Luăm o pauză de la filmări. Emoțiile sunt prea mari. Desenăm pe tablă un rebus și încercăm să-l completăm.

Decidem că a venit momentul să ridicăm creativitatea la cote cât mai înalte. După ce am discutat atâta timp despre știre, scriem pe tablă patru posibile subiecte. Le oferim 10-15 minute, timp în care elevii trebuie să scrie pe caiete o știre, pornind de la unul dintre subiectele menționate sau de la oricare altul. Un singur subiect are potențial negativ, celelalte sunt fie neutre, fie pozitive. Ne interesează nu doar subiectul ales, ci și influența pozitivă sau negativă, asta după ce le-am povestit copiilor că ar trebui să „consume” mai multe știri pozitive.

Se dau subiectele:  

  1. Micul Prinț a ajuns la Târgu Frumos. 
  2. Ileana Cosânzeana a furat o mașină. 
  3. Morcoveață a ajuns în spațiu. 
  4. Ion Creangă a venit în vizită la școala noastră. 

Nu uitați! O știre răspunde la următoarele întrebări: Cine? Ce? Când? Unde? Cum? De ce?

După câteva minute, setăm camera și, pentru un plus de credibilitate, le spunem că vor prezenta știrile PROTV (postul a fost ales la întâmplare). Scriem repede pe tablă „Știrile PROTV”, aranjăm pupitrul și îi invităm pe rând să citească știrea în fața camerei.


„Ileana Cosânzeana a furat o mașină din parcare. Acea mașină era chiar a vecinului ei. Ea a furat-o în ziua mare și oamenii de pe stradă, când au văzut, au sunat la poliție. După ce a văzut că au plecat vecinii de acasă, Ileana Cosânzeana a intrat [în curte], a furat mașina și a plecat. Când s-a dat vestea, toată lumea a rămas surprinsă de cele întâmplate.”

„Micul Prinț a ajuns la Târgu Frumos cu mașina personală, s-a dus și și-a cumpărat o pizza și a mâncat-o în cinci minute. S-a dus acasă, la ora 20:00, pentru că i s-a făcut rău.”

„Micul Prinț a ajuns la Târgu Frumos, a venit cu mașina sa. S-a accidentat cu o altă mașină, el a fost dus la spital în stare gravă. Acum este bine. Întâmplarea a fost la ora 12:00.”

„Ileana Cosânzeana este un personaj pozitiv, se pare că ea, în fața blocului 3, a spart o mașină și se pare că se ocupa și cu trafic de țigări. Pentru această întâmplare îi trebuie un avocat indestructibil ca să câștige cazul. Dacă nu va câștiga cazul, ea va face cinci ani de închisoare, până pe data de 28 aprilie 2021 și apoi va fi eliberată de la închisoarea din București.”

„Micul Prinț a ajuns la Târgu Frumos și când a ajuns, s-a întâlnit cu niște cunoștințe mai vechi. Ei au mers să bea suc și, după ce au băut suc, au ieșit să se tragă cu rolele și, în timp ce se trăgeau cu rolele, Micul Prinț nu a fost atent și s-a împiedicat de o piatră și și-a rupt piciorul. Cunoștințele lui l-au dus la spital și acum este într-o stare stabilă.”

„Azi dimineață, la ora 07:00, Ion Creangă a venit în vizită la școala noastră. El s-a împiedicat și a căzut… o masă peste un calorifer. Copiii s-au speriat și au fugit din școală. După ce au plecat copiii, s-a stricat caloriferul peste care a căzut masa și toată școala era plină de fum.”

„Morcoveață era un iepure. Morcoveață a ajuns în spațiu, el a ajuns în spațiu de Crăciun. El a ajuns în spațiu pentru că a mâncat prea mult morcov apoi s-a suit într-o rachetă și nu a știut ce să facă așa că a apăsat pe un buton. Pentru mai multe informații intrați pe siteul știrilor junior.”

„Micul Prinț a ajuns la Târgu Frumos pentru a putea lua un interviu doctorului Măseluță pentru știrea lui. El l-a întrebat pe doctor despre ce li se întâmplă pacienților după consultație. Doctorul a răspuns că ei trebuie să-și îngrijească dinții. Întâmplarea s-a petrecut luni dimineață, la ora 10:30.”

„Ileana Cosânzeana a furat o mașină din localitatea Iași. După a prins-o poliția, dar cu părul ei mare, frumos și puternic a spart gratiile de la închisoare. Revenim după pauză cu alte informații despre Ileana Cosânzeana.”

„Micul Prinț a ajuns la Târgu Frumos, el s-a întâlnit cu primarul și primarul l-a adus la școală să-l întâlnească și copiii. Copiii s-au bucurat și l-au îmbrățișat. Micul Prinț s-a plimbat prin oraș, s-a schimbat de haine și apoi s-a mai plimbat o oră prin oraș. Micul Prinț a venit să vadă cum sunt oamenii în Târgu Frumos. El a venit aici luni, la ora 11:00. Micul Prinț s-a tras cu bicicleta, n-a fost atent și l-a călcat o mașina. A fost dus cu ambulanța la spitalul din București, dar nu a fost nimic, doar și-a rupt piciorul.”

„Micul Prinț a ajuns la Târgu Frumos cu o mașină roșie și cu prietenii săi, ei au fost la o petrecere organizată de fanii Micului Prinț, când un dușman a tras cu pușca. Ta-ra-ra! El a fost dus la spital pentru orice eventualitate. După pauză vom continua acestă știre.”

„Ileana Cosânzeana a furat o mașină. Mașina a fost furată din parcarea unui supermarket, din București. La locul faptei este acum poliția, iar Ileana Cosânzeana a fost arestată.”


Copiii se întorc în bănci și continuă să-și citească știrile. Din 12 copii selectați, 11 au ales să scrie o știre negativă, dintre care doar doi au apelat la un final fericit. Un singur elev a scris o poveste neutră în care Micul Prinț merge să-i ia un interviu unui medic.

Ne strângem lucrurile, facem o fotografie de grup pe scările exterioare ale școlii și mergem, mai departe, la Școala Gimnazială „Ion Creangă” din Târgu Frumos să-i întâlnim pe copii din clasa a IV-a.

Trecem prin aceeași introducere și, când simțim că emoțiile s-au mai evaporat, le scriem subiectele pentru știri.

Se dau subiectele:

  • Ion Creangă a venit în vizită la școala noastră.
  • Nică a întâlnit un urs.
  • Veronica a căzut de pe bicicletă.

Un subiect are potențial foarte mare de a deveni o știre pozitivă (luând în calcul că numele școlii este „Ion Creangă”), iar celelalte două au potențial negativ.

Decor, cameră, 3, 2, 1 și intrăm în direct!


„Ion Creangă a venit în vizită la Școala «Ion Creangă» din Târgu Frumos. El a vrut să inspecteze școala. Domnul director l-a primit cum se cuvine. Ion Creangă a intrat în clasa a IV-a de la etajul I. Fiind învățător, Ion Creangă se înțelegea foarte bine cu copiii. Lui Ion Creangă orașul Târgu Frumos i s-a părut foarte frumos. Îi plăcea foarte mult, iar școala i s-a părut foarte curată și îngrijită, iar copiii civilizați și cuminți. Ion Creangă a plecat de la școală la ora 14:25.”

„Domnul Nică a întâlnit un urs pe străzile Iașului, pe data de 24.04.2016, la ora 14:00. Ursul a scăpat tocmai din adăpostul animalelor, din Târgul Neamț, pe data de 22.04.2016. Domnul director a explicat că ursul a scăpat din cauza paznicului care a lăsat poarta deschisă. Domnul Nică este internat la spitalul «Sfânta Maria» din Iași.”

„Venirea lui Ion Creangă. Ion Creangă a venit în vizită la Școala «Ion Creangă» din Târgu Frumos. A fost uimit de elevii școlii care s-au străduit a-l impresiona. El a ajuns pe data de 26.03.2016 în localitate. A fost mulțumit și mândru că doamna directoare a dat școlii numele de «Ion Creangă». Împreună cu elevii, el a participat la o festivitate numită «viața lui Ion Creangă»”.

„Ion Creangă a venit în vizită la Școala «Ion Creangă» din Târgu Frumos, în ziua de 23.03.2016. A hotărât să vină în inspecție la acea școală. Copiii erau entuziasmați, la sfârșitul inspecției le-a spus povești și întâmplări din viața lui pentru a înveseli elevii.”

„Veronica a căzut de pe bicicletă. Veronica a fost un star de cinema și a căzut de pe bicicletă pe strada «Cuza Vodă» din Târgu Frumos. Evenimentul s-a întâmplat pe data de 10 aprilie 2017. Fetița a căzut deoarece nu a avea firele de la frână legate. Acțiunea s-a întâmplat la ora 3 și cinci minute. Fetița doar și-a fracturat mâna stângă și restul… a scăpat teafără.”

„Veronica a căzut de pe bicicletă. Minunat! Fetița a scăpat fără nicio zgârietură. Acest lucru este imposibil, părinții nu vor să creadă această întâmplare. Fetița a fost dusă la doctor deoarece, după două zile, a început să o doară piciorul și nu mai putea să-l miște.”

„Nică a întâlnit un urs mare și brun pe străzile Iașului pe data de 26.03.2016. Astăzi, la ora 10:15 s-a întâmplat. Ursul a scăpat de la ZOO, din cușcă, din cauza unui îngrijitor neatent, care a uitat să închidă poarta cu atenție, cu lacăt. După aceea, Nică a sunat la grădina zoologică pentru a nu se întâmpla ceva. Ursul a fost prins foarte greu de cinci jandarmi, la amiază, la ora 3:35. Sper să nu se mai întâmple.”

„Astăzi la ora 13:00, s-a confirmat că Nică a fost urmărit pe străzile Iașului de către un urs. Nimeni nu știe de unde a venit acest urs. Polițiștii investighează cazul. Deocamdată polițiștii cred că acest urs a venit de la grădina zoologică. Nică nu a pățit nimic, dar are zgârieturi pe mâini și picioare. Acest tânăr a fost dus la spital pentru investigații.”  

„Vizita lui Ion Creangă. Ion Creangă a venit în vizită la Școala «Ion Creangă» din Târgu Frumos. El s-a întâlnit cu directorul și cu directoarea școlii. Ion Creangă a vrut să îi vadă pe toți copiii din școală pentru că nu i-a mai văzut de mult. Copiii au vrut să afle cât mai multe lucruri despre copilăria lui. Acolo toți copiii au fost atenți la tot ce spunea el. Și curioși. Le-a plăcut mult. Timpul a trecut așa de repede, încât Ion Creangă a vrut să mai stea cu ei. A promis că o să mai vină și în altă zi.”

„Un băiețel pe nume Nică a fost fugărit prin oraș de un urs dintr-o pădure din apropierea Iașului. Băiețelul a fost fugărit datorită cantității mari de carne pe care o transporta. Întâmplarea s-a petrecut la ora 10:30.”

„Vizita lui Ion Creangă. Ion Creangă a venit în vizită la Școala «Ion Creangă» din Târgu Frumos. El a venit sâmbătă, la ora 10:30. Doamna și domnul director ne-au anunțat pe toți din școală că va veni Ion Creangă. El a venit să ne povestească despre copilăria lui. Toți copiii au făcut liniște ca să asculte, după aceea, Ion Creangă a stat puțin să vorbească cu noi. Aproape fiecare copil a vrut să îi pună câte-o întrebare. Copiii au vrut ca el să mai stea, dar nu mai era timp. Toți s-au bucurat că Ion Creangă a venit în vizită. Ion Creangă a plecat la ora 14:00.”


Dintr-un total de 11 copii selectați, 5 elevi au ales să scrie o poveste pozitivă, un elev a transformat un subiect predictibil negativ într-unul pozitiv, iar alții 5 au scris o știre negativă. Deși raportul a fost schimbat, am avut 2 subiecte care puteau conduce, aproape inevitabil, la o știre negativă, rezultatul a fost diferit de cel anterior. De data aceasta am obținut mult mai multe știri pozitive. Un aspect important și de notat a fost capacitatea elevilor de a transforma un subiect negativ într-unul pozitiv.

În urma acestor două studii, am constat că influența canalelor media asupra copiilor s-a produs și la nivelul limbajului și al scrisului. Elevii au folosit în știrile scrise clișee jurnalistice: „la spital în stare gravă”, „se ocupa și cu trafic de țigări”, „la locul faptei este acum poliția”, „polițiștii investighează cazul”, „a fost dus la spital pentru investigații”, „cantității mari de carne pe care o transporta” etc.. De asemenea, copiii au spus că urmăresc știrile la care se uită părinții (mai ales la cele de după-amiază).


Au trecut trei ani de când am mers la cele două școli și, deși, atunci nu am pornit cu intenția de a obține date concrete, ci doar cu entuziasmul de a „preda” jurnalismul pe care-l știam, experiența a condus, inevitabil, la câteva concluzii pe care le-am expus mai sus și care pot face subiectul unor cercetări mai ample. Exercițiul l-am aplicat împreună cu Nicoleta Felea, Corina Giurgia, Bianca Hrițac și Ștefania V., iar materialul brut a fost analizat de mine. De asemenea, textul și fotografiile îmi aparțin. Numele copiilor au fost modificate.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: