Emed: „Sunteți în Cairo, aici nimic nu este pe gratis!”

„Egiptul este foarte sigur, nu există criminalitate. Dar să aveți grijă, când sunteți pe stradă nu băgați pe nimeni în seamă, dacă o să mergeți la Muzeul Egiptean, o să apară oameni în fața voastră și o să vă zică să o luați printr-un tunel că este mai rapid, nu mergeți cu ei, o să vă ducă în magazine și apoi o să închidă ușa. Nu o să vă dea drumul până nu cumpărați ceva. La piramide o să vă pună lucruri în mână, nu luați nimic, nu o să le mai vrea înapoi și va trebui să plătiți. O să încerce să vă pună pălării, eșarfe pe cap, aveți grijă! Nu îi priviți, nu vorbiți cu ei, vă faceți că nu știți engleză. Sunteți în Cairo, aici nimic nu este pe gratis!”, ne sfătuiește Emed, un localnic în vârsta de 40 și ceva de ani, care întâlnește mai în fiecare zi turiști. Toți trei, eu, Nico și Bianca îl ascultăm și încercăm să notăm cât mai multe. 

Vedere de pe platoul din Giza asupra orașului Cairo.

Pe Emed l-am întâlnit printr-un noroc, încălcând majoritatea regulilor de care ne-a spus. Am ajuns în capitala Egiptului pe 18 iunie, la ora 03.00 dimineața. În prima noastră zi în Cairo, am ieșit din hotel cu scopul de a urca în turnul din Cairo. Am trecut de două ori strada și un localnic a venit la noi. „De unde sunteți? Eu lucrez la hotelul la care stați voi, la Pyramisa, și mâine mă căsătoresc. Hai că vă duc eu într-un bazar, e tare frumos acolo!” Bărbatul ținea să ne povestească cât mai multe, nerespectând o ordine anume, iar noi, neștiutori și bulversați, îl urmăream printre mașini. Așa am ajuns într-o agenție de turism, unde ne-au fost prezentate zecile de tururi pe care ei le desfășoară zi de zi.

Emed s-a căsătorit la 31 de ani și are un copil de 11 ani
pe care l-am întâlnit când am plecat de la piramide.
La agenția de turism am citit, direct de pe un caiet, recenziile altor turiști.

Pentru că deja trecuse jumătate din zi, am ales să mergem la Sound and Light Show (30 de euro/persoană), un spectacol de lumini și muzică pe platoul Giza și să trecem și pe la câteva „fabrici”, care, aveam să aflăm, erau mai mult magazine. Șoferul nostru era chiar Emed. Vorbind o engleză fluentă, ne-a spus că putem să-i punem câte întrebări vrem, fiindcă el este „open-minded”. Cu el în mașină, am trecut pe la Amon Papyrus Museum, unde am învățat cum se face papirusul și de unde n-am plecat cu sacoșa goală; Cleopatra Palace Perfumes, unde un bărbat care-a emigrat din Marea Britanie în Egipt, acum 20 de ani, ne-a uns cu diferite parfumuri; la un magazin care vindea haine din bumbac 100% și la Golden Bird Bazaar, un loc al bijuteriilor. Aproape în fiecare magazin am fost serviți cu ceai, am stat la povești și-am negociat pentru cadourile cumpărare. Ultima oprire, conform turului, a fost la piramide. 

La Amon Papyrus Museum am învățat cum se face papirusul.
La Cleopatra Palace Perfumes am testat parfumurile făcute în Egipt.
Apusul pe Platoul din Giza, înainte de Sound and Light Show.
Pe Platoul din Giza se află cele trei piramide, Marea Piramidă a lui Khufu, Piramida lui Khafre (în fotografie) și Piramida lui Menkaure, și Sfinxul.
Sound and Light Show durează în jur de o oră,
timp în care este povestită, în engleză, istoria locului.

„Noi pentru piramide am venit!”

Cairo este un oraș sufocant și asta nu doar din cauza celor 40 de grade, ci, mai ales, din cauza celor peste 20 de milioane de oameni și a miilor de mașini care claxonează non-stop pe străzile largi. Ca turist, chiar și un drum de la hotel până la primul chioșc de la colț devine extenuant. La primul pas făcut, apare ori unul, ori altul care te întreabă dacă vrei un taxi, dacă ai un ban și dacă vrei să te ducă undeva de unde să-ți cumperi suveniruri. Fiecare tranzacție se lasă cu o serie lungă de negocieri, asta pentru că primul preț este întotdeauna foarte scump și întotdeauna se cere insistent bacșis. Experimentasem destul pentru prima zi și, de aceea, a doua zi am apelat tot la Emed, în care deja căpătasem încredere, pentru a merge la piramide. Pe lângă poveștile legate de obiectivele turistice, el ne livra și „informații interne”: „este greu să ai două femei fiindcă dacă-i cumperi uneia o casă, trebuie să-i iei și alteia, este necesar să fii corect; în Egipt dacă ai bani, poți să faci mai mulți, dacă nu ai, nu faci nimic; dacă ești medic, poți să faci și 2.000 de lire sterline pe zi; totul merge pe pile, dacă ai un văr, vărul te ajută; aici se nasc peste 2,5 milioane de copii pe an și de aia se construiesc mereu case noi, nu mai sunt locuri; noi ne rugăm de cinci ori pe zi și bem trei-patru ceaiuri pe zi.” Discuțiile din mașină deveneau interesante și probabil de aceea am ajuns să iubim atât de mult Egiptul. 

După ce-și petrec întreaga zi pe platoul din Giza,
localnicii se întorc, la apus, spre casă împreună cu cămilele lor.

Peisajul de pe platoul din Giza, locul celor trei piramide și al sfinxului, s-a simțit ca o relaxare și-o recompensă în jurnalul nostru de călătorii. Datorită lui Emed, am explorat împrejurimile pe cămile, am făcut unele dintre cele mai atractive fotografii și-am trecut cu bine datorită sfaturilor. Ni s-au întâmplat exact lucrurile despre care ne-a spus, au venit spre noi cu cămilele, au încercat să dea peste noi cu caleașca doar pentru a le accepta oferta, au venit cu suveniruri, ne-au urmărit, au încercat să vorbească cu noi în mai multe limbi, ne-au obosit psihic din prea mult entuziasm față de turiști. 

Cele trei piramide din Giza.
Pe platoul din Giza, turiștii pot opta și pentru o plimbare cu caleașca.

„Când treci strada, ridici mâna”

Din a treia zi am început să ne simțim mai stăpâni pe situație, am mers pe jos la Muzeul Egiptean fără prea multe dificultăți, am trecut strada exact cum ne-au învățat, ridicând o mână, și nici n-au mai venit atât de mulți negustori după noi. Șoferii (mai ales cei de taxi) continuau să ne claxoneze, iar oamenii din autobuze întorceau capetele și ne priveau insistent, însă ne obișnuisem. Ba mai mult, am trecut prin Piața Tahrir, acolo unde au avut loc protestele, și-am fost mult mai relaxați decât în prima zi. Marea noastră victorie a fost la Amir (nu este numele lui real) în magazin. Nu mai aveam nevoie de nimic, cheltuisem deja prea mult, însă am acceptat invitația la ceai. Ne-a povestit despre cum s-a întâlnit el cu o nemțoaică, venită în vacanță, cu care s-a și căsătorit după șase luni. Ea s-a mutat în Egipt, s-a convertit la islam și-a renunțat la viața europeană. Printre povești personale, bărbatul, îmbrăcat într-o cămașă albastră cu dungi, ne-a prezentat tot ceea ce văzusem deja, papirusuri, parfumuri, bijuterii etc. I-am spus că nu vrem să cumpărăm nimic și așa a rămas. Pe noi mai mult ne-a interesat să comparăm prețurile, să vedem dacă am fost sau nu păcăliți. La final, când am tras linie, ne-am dat seama că viața egipteană nu-i așa de scumpă, mai ales după ce te târguiești și pentru un magnet de frigider. 

În Muzeul Egiptean este expusă masca din aur a lui Tutankhamon și mai multe mumii. (fotografiatul exponatelor menționate este interzis)
Vedere asupra orașului Cairo.

Cheltuieli

  • Zborul cu TAROM, de la București spre Cairo și retur: 180 de euro;
  • Viză de turist: 25 de dolari (se plătește la aeroportul din Cairo, doar în dolari sau lire egiptene, nu aveți nevoie de nimic altceva);
  • Cazare la hotel de 5 stele, Pyramisa Hotel + mic-dejun, 4 nopți (m-aș grăbi să vă spun că nu recomand hotelul, dar nu știu cum este la celelalte): aproximativ 250 de euro/persoană;
  • Cheltuieli: recomand minimum 150-200 de euro (schimbați în lire egiptene sau în dolari!), include prețul biletelor pentru platoul din Giza, Muzeul Egiptean; suveniruri; mâncare. 
O călătorie cu cămila poate părea ieftină la început,
însă, din ce ni s-a povestit, ca să te dai jos poți plăti și până la 250-300 de dolari.
Eu am plătit 10 lire sterline.
Nasul Sfinxului a fost distrus între secolele XI-XV, iar bărbia în secolul XIX.
În prezent, bărbia este expusă în British Museum din Londra.

Pentru mai multe fotografii și povești, intrați pe contul meu de Instagram.

Recomandări pentru o destinație mai modernă, în stil art nouveau, găsiți aici: 12 ore în singurul oraș Art Nouveau din România.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: